Guido Scope
Audio en Video
Boeken!
Optredens
Gitaarles
Guido Scope Bio
Guido Scope Official Releases
Scope Productions
 

Guido Scope Biografie

Guido Scope

Guido is momenteel vooral actief als zanger-gitarist. Onder de naam Guido Scope Jazz and latin Beats treedt hij op als solo-act, maar ook in allerlei grotere bezettingen. Het repertoire bestaat uit muziek met swingende ritmes van over de hele wereld: Braziliaanse bossa nova en samba, jazzy swing en bop, maar ook afro beats, reggae, blues. rock en pop. Altijd met jazzy harmonieën en veel ruimte voor improvisatie.

Guido schrijft en produceert ook eigen muziek. Op 13 januari 2023 kwam zijn eerste single "Jazz Beats" uit. Een vocaal jazz nummer met een afro beat ritme. Op 13 oktober volgde de "A Song in Your Heart". Weer een dansbare jazz song met een happy, relaxte feel good vibe. Deze keer met een samba ritme en qua sound ook wel met rock en pop invloeden.

De muziek is op alle grote streamingplatformen terug te vinden. Bezoek en volg zijn Spotify artist account hier.

Guido bespeelt 6 en 7 snarige gitaren, zowel met nylon als stalen snaren. Daarnaast speelt hij basgitaar. Zijn favoriete gitaar is een 7 snarige jazz-gitaar.

Naast Guido Scope Jazz and latin Beats is Guido actief als gitarist van Jazz 'n' Samba, in de kern een duo gitaar / saxofoon met een jazz en latin-jazz repertoire en van Afinado, waarin hij met een zangeres Braziliaanse muziek en jazz speelt. Beide formaties zijn als duo, maar ook in grotere bezettingen actief.

Hij heeft een goed lopende lespraktijk voor gitaar en basgitaar in Purmerend en is werkzaam als vakdocent muziek op scholen. Hij volgde daarvoor de hoog aangeschreven M4ME opleiding, de post-HBO opleiding tot vakdocent muziek aan het Conservatorium van Amsterdam.

Guido begon gitaar te spelen toen hij 9 was en op zijn elfde met het nemen van lessen klassieke gitaar. Hij luisterde echter op die leeftijd vooral naar rock, blues, reggae en andere populaire muziek. Op zijn 13de kocht Guido zijn eerste elektrische gitaar. Improviseren leerde hij in eerste instantie zelf door te luisteren naar zijn idolen. Een belangrijke invloed in die jaren was de muziek van Jimi Hendrix.

Rond die leeftijd begon ook het experimenteren in allerlei bandjes, waarin veel rock, maar ook reggae, ska en andere muziekstijlen werd gespeeld.

Op zijn 15e begon hij jazz te ontdekken. Vooral een live radio uitzending met Joe Pass maakte indruk. Op die leeftijd ruilde hij de klassiek gitaarlessen in voor lessen elektrische gitaar van Sander Sanders (later verbonden aan het conservatorium te Maastricht). Deze lessen bestonden voor een groot deel uit het verder leren improviseren. Leuke bijkomstigheid was, dat Sander ook leraar basgitaar was en Guido les had samen met een leerling basgitaar. Thuis oefende hij zelf ook de baslijnen en leerde hij bas spelen.

Sander stimuleerde Guido verder om naar jazz te luisteren. Hij luisterde naar alle mogelijke jazz artiesten, waarbij onder andere Wes Montgomery, Joe Pass, Pat Martino, John Scofield, Mike Stern en John Coltrane hem beïnvloedden.

Met de jazz raakte Guido ook gefascineerd door de bossa nova en de Braziliaanse gitarist Baden Powell. Later werkte hij met verschillende Braziliaanse artiesten in Amsterdam en Purmerend, verdiepte hij zich verder in de Braziliaanse muziek en leerde de taal spreken.

Vanaf zijn 18de begon Guido op professioneel niveau als bassist en gitarist in bands te spelen. Weken van 60 uur of meer gitaar spelen waren de regel. Hoewel Guido zelf een rechtenstudie volgde, speelde hij veel met leerlingen en afgestudeerden van het conservatorium in Maastricht en trad hij op tot ver over de landsgrenzen.

Na 6 jaar koos Guido voor een vaste baan, die aansloot op de rechtenstudie, die hij twee jaar eerder had afgerond. Daarop volgde een periode waarin carrière en later een gezin en een eigen bedrijf de muziek meer naar de achtergrond drongen.

Ergens in 2004 kreeg hij op een jam sessie de smaak van het spelen in een band weer te pakken en begon hij gedisciplineerd te werken om zijn muzikale vorm terug te krijgen.

In oktober 2007 richte hij met zangeres Yolanda van Zoolingen Afinado op en in februari 2008 met saxofonist Trinus de Vries Jazz 'n' Samba. Sinds 2009 is Guido weer full-time muzikant en muziekdocent. Vanaf 2015 treedt hij niet alleen als gitarist maar vooral ook als zanger/gitarist op.

In februari 2017 rondde hij aan het Conservatorium van Amsterdam de post-HBO opleiding (M4ME) tot vakdocent muziek af. In 2022 studeerde hij cum laude af als Audio Engineer and Music Producer bij Sound Education Nederland.

Guido wordt gewaardeerd door andere muzikanten. Zo stapte ooit de wereldberoemde saxofonist Archie Shepp het podium op om het publiek een applaus te vragen voor de manier waarop Guido de blues speelde "he is playing the blues, like my folks used to play it".


Guido Scope Productions
tel: +31 (0)6 52696711
KvK Alkmaar 37142248