Guido Scope
Audio en Video
Boeken!
Optredens
Gitaarles
Guido Scope Bio
Scope Productions
 

Guido Scope Biografie

Guido Scope

Onder de naam Guido Scope Latin Jazz is Guido actief als zanger-gitarist met een repertoire dat vooral een mix is van Braziliaanse muziek (met name bossa nova en samba) en jazz. Hij schrijft ook eigen muziek. Daarnaast is hij gitarist van Jazz 'n' Samba, waarmee hij jazz en latin-jazz speelt en van Afinado, waarmee hij Braziliaanse muziek en jazz speelt. Beide formaties zijn als duo, maar ook in grotere bezettingen actief.

Hij heeft een goed lopende lespraktijk voor gitaar en basgitaar in Purmerend en geeft muzieklessen aan groepen kinderen. Hij volgde daarvoor de hoog aangeschreven M4ME opleiding, de post-HBO opleiding tot vakdocent muziek aan het Conservatorium van Amsterdam.

Guido begon gitaar te spelen toen hij 9 was en op zijn elfde met het nemen van lessen klassieke gitaar. Hij luisterde echter op die leeftijd vooral naar rock, blues, reggae en andere populaire muziek. Op zijn 13de kocht Guido zijn eerste elektrische gitaar. Improviseren leerde hij in eerste instantie zelf door te luisteren naar zijn idolen. Een belangrijke invloed in die jaren was de muziek van Jimi Hendrix.

Rond die leeftijd begon ook het experimenteren in allerlei bandjes, waarin veel rock, maar ook reggae, ska en andere muziekstijlen werd gespeeld.

Op zijn 15e begon hij jazz te ontdekken. Vooral een live radio uitzending met Joe Pass maakte indruk. Op die leeftijd ruilde hij de klassiek gitaarlessen in voor lessen elektrische gitaar van Sander Sanders (later verbonden aan het conservatorium te Maastricht). Deze lessen bestonden voor een groot deel uit het verder leren improviseren. Leuke bijkomstigheid was, dat Sander ook leraar basgitaar was en Guido les had samen met een leerling basgitaar. Thuis oefende hij zelf ook de baslijnen en leerde hij bas spelen.

Sander stimuleerde Guido verder om naar jazz te luisteren. Hij luisterde naar alle mogelijke jazz artiesten, waarbij onder andere Wes Montgomery, Joe Pass, Pat Martino, John Scofield, Mike Stern en John Coltrane hem beïnvloedden.

Vanaf zijn 18de begon Guido op professioneel niveau als bassist en gitarist in bands te spelen. Weken van 60 uur of meer gitaar spelen waren de regel. Hoewel Guido zelf een rechtenstudie volgde, speelde hij veel met leerlingen en afgestudeerden van het conservatorium in Maastricht en trad hij op tot ver over de landsgrenzen.

Na 6 jaar koos Guido voor een vaste baan, die aansloot op de rechtenstudie, die hij twee jaar eerder had afgerond. Daarop volgde een periode waarin carrière en later een gezin en een eigen bedrijf de muziek meer naar de achtergrond drongen.

Ergens in 2004 kreeg hij op een jam sessie de smaak van het spelen in een band weer te pakken en begon hij gedisciplineerd te werken om zijn muzikale vorm terug te krijgen.

In oktober 2007 richte hij met zangeres Yolanda van Zoolingen Afinado op en in februari 2008 met saxofonist Trinus de Vries Jazz 'n' Samba. Allebei duo's, die naar gelang de vraag uitgebreid kunnen worden met bijvoorbeeld bas en/of percussie. Jazz 'n' Samba heeft een jazz en latin-jazz repertoire. Afinado speelt sinds 2012 met wisselende zangeressen vooral Braziliaanse muziek. Veel bossa nova, muziek waarin swingende sambaritmes gecombineerd worden met warme jazzy akkoorden, maar ook xaxado, xote en andere populaire Braziliaanse muziek. Vanaf 2015 treedt Guido ook solo als zanger / gitarist op.

In februari 2017 rondde hij aan het Conservatorium van Amsterdam de post-HBO opleiding (M4ME) tot vakdocent muziek af.


Guido Scope Productions
tel: +31 (0)6 52696711
KvK Alkmaar 37142248